Friday, 30 March 2012

Chả giò / Vårruller / Spring rolls og kyllingkjøttkakeboller

Kjær mat, har mange navn. HIHI

Overraskende nok startet jeg dagen med å våkne opp av meg selv! Det var jo selvfølgelig byggearbeiderlyder, men det var ikke som om de hamret inni vårt rom lenger! Det var godt. Egentlig skulle jeg våkne tidlig for å lage vårruller, men det ble det jo ikke noe av. Stod ikke opp før sånn ca 11-tida og måtte kjappe meg å spise frokost før vi skulle til Gateway Café for å kjøpe billetter til Come Together! Etter det dro jeg, Kristiane og Synne til Hero for å handle inn ingredienser osv. I dag skulle det handle om VÅRRULLER med Kristiane og kyllingkjøttkakeboller!! (FOR ALLER FØRSTE GANG!!)

Vårruller oppskrift som jeg fikk av mamma
400 gr kjøttdeig (Jeg tror det er best med svinekjøttdeig, jeg brukte kylligkjøttdeig denne gangen fordi de ikke hadde så mye igjen av svinekjøttdeig da jeg lagde det. Det var godt! Men tror det er best med svinekjøttdeig, smaker mer som mors xD)
200 gr glassnudler
4 gulrøtter
1 løk
1 ts sukker
½ ts pepper
2 egg (Et til "røra" og et med BARE eggehvite)
Frityrolje
50 store hvite greier man ruller med (vet fortsatt ikke hva jeg skal kalle det og hva det egentlig er!) Hjemme pleier vi å bruke disse:











Fremgangsmåte
* Legge glassnudlene i bløt til de blir myke:











* Skrell gulrøttene og rasp dem:

















* Skjær løken i småbiter:











* Klipp opp glassnudlene til ca 1-1.5 cm lange:











* Bland alt i en bolle; Kjøttdeig, glassnudler, raspet gulrøtter, løk i biter, sukker, pepper og egg:











* Røre, og vente i 30 minutter. I mens kan man ta det andre egget å skille ut eggehvite i en skål. Eggeplomma kan du forresten også blande i "røra".

* Vips! Så er man klar til å begynne å rulle:











* Man legger den greia man skal rulle med på skrått og tar ca 1 spiseskje og kanskje bittelitt til og legger det slik (Opp til hver og enkelt, men jeg liker det best når vårrullene er små. Da blir de som oftest sprøere og!):











* Når du skal begynne å rulle, tar du kanten som er nærmest deg over kjøttet, bruker 4 fingre til å dra sånn at den dekker kjøttet og blir stramt. (Dumt jeg ikke tok bilde av dette :\) Det viktigste er at rullen ikke skal være løs. Ellers blir den veldig oppblåst når man skal fritere. Det jeg pleier å gjøre etter at den nærmeste kanten er dratt over kjøttet er å presse ved kanten til både høyre og venstre side av kjøttet, lage en liten brett oppover, og deretter brette venstre kant mot høyre og høyrekant mot venstre. Viktig at sidene er symmetrisk med kjøttet, ellers kan enten kjøttet tyte ut på begge sidene eller omvendt, og det er ikke bra når du skal fritere.

* Når du er ferdig..:


Kristiane er så flink! :D Jeg skulle lære henne å lage vårruller tross i at det var min første gang! Haha xD

* .. Kan du starte å fritere!:




* TADAM! Klar til å spises :D Det er forresten best å spise de friterte vårrullene samme dag. De er mest sprø da. Du kan også prøve å legge vårrullene i stekeovn om de blir myke. Vi pleier å gjøre det hjemme, og de blir faktisk som oftest sprø igjen da :)











Dette ble den etterlengtende middagen min etter bra innsats:

Klippet opp vårruller med gårsdagens salat!
Det er forresten kjempe godt å lage hvite nudler med hjemmelagd fiskesaus blandet med chili, hvitløk ++. Mamma pleier å lage det hjemme, men dette orket ikke jeg å styre med denne gang.


I tillegg lagde jeg kylligkjøttkakeboller i de 30 minuttene (++) da jeg ventet på "røra" til vårrullene! Jeg søkte på mange forskjellige kyllingkjøttkake og kyllingkjøttebolle oppskrifter og bare blandet ingrediensene tvers om hverandre for å lage kyllingkjøttkakebollene mine!

Ingredienser
400 g kyllingkjøttdeig
1 ts salt
1/4 ts chilipulver
1 båt revet hvitløk
1 egg
1/2 stk løk
1/4 ts malt muskat
1 skive brød

Fremgangsmåte
* Jeg blandet alt sammen. Rivde bort skorpene til brødskiven og rivde innholdet i småe biter til å blande med "røra". Så var det bare å forme de til kjøttboller/kjøttkaker og steke! Jeg lagde noen få kjøttboller og noen mini kjøttkaker. xD



Tenkte å spise dette i morgen sammen med kålstuing som jeg skal lage etter denne oppskriften. :D

Etter en hel dag med matlaging er jeg kjempe fornøyd! Grunnen til at jeg lagde vårruller på denne tida er fordi jeg har ferie + at jeg snart har bursdag og ville ha vårruller til da! :D Mamma pleier noen ganger å lage vårruller til spesielle anledninger, bl. a bursdager. Så jeg savnet ho en stor smule da jeg holdt på med dette her.. :( Var stor jobb! Og fra nå av skal jeg prøve å hjelpe mamma når ho lager vårruller xD Apropos bursdag! Heilt utruleg altsåå!! Snart 20 år! WHUUUUTTT...!! No more teenager! Begynner å bli gammel! Er spent på hvordan dagen min kommer til å bli... Har fri da! He-HE! Også skal jeg kose meg med vårruller. Det er jo en ting! xD Angående bursdager så syns jeg at 18 og 20 år er de største og viktigste bursdagsårene. 18 års feiringen var den beste dagen i mitt liv! Jeg hadde håpet på det samme med 20 års, men tviler.. Det er litt synd at jeg har det her :( Men men! Skal nok få det til å bli en fin dag forde :) Kanskje jeg slår til med et altforsent bursdagsfest når jeg kommer hjem eller noe...

Nå skal jeg se på film med Synne og kanskje Stine 1 og Cecilie! WEE :))

Dere kan forresten fortsatt stemme på bloggen min her :D :
http://www.gatewaycollege.no/Studiesteder/Bali/Gateway-paa-Bali/Bloggkonkurranse/

7 comments:

  1. aww <3 skulle ønske jeg var der og hjalp til/ (SPiste) ^^, den late bursdags greia høres ut som en bra ide <3 ^^,

    du har vært veldig flink idag <3 ^^, eller dere da :D
    savner deg <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Tulling! Skulle ønske du var her og <3 Takk :)) Savne deg og <3

      Delete
  2. Mamma ble stolt av deg og sa du lagde de fineste vårullene. Av oss..
    Også sa ho at det hvis du hadde 50 rice paper så var det nok til 400 g kjøttdeig.

    ReplyDelete
  3. ops! så du hadde flere pakker. men hvor mange ruller fikk du?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah! Aww. Gotta love mommy <3 Jeg og Kristiane hadde til sammen en pakke på 40, og 3 pakker på 20. Så 100 til sammen. Tror kanskje vi tok litt ekstra kjøtt jeg... Kanskje derfor det ikke var nok >.<

      Delete
  4. Det så helt utrolig godt ut! Nå ble jeg ordentlig sulten her jeg sitter foran skjermen. Det skal prøves engang, tusen takk for at du deler oppskriftene med oss.

    En forsinket bursdag hørtes ut som en god idé :) Jeg feiret dagen min sammen med en venninne, vi leide et lokale(ikke spesielt dyrt her hvor vi bor) og hadde en skikkelig fest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Ja det burde du! Det er kjempe godt og det er kjempe enkelt å lage! Vårrull oppskrift er så etterlengtende føler jeg! Og siden jeg syns min mors er best (Tror de fleste syns sine mødre er best, men.. Haha xD) måtte jeg dele den! :D Et tips er å ikke ta så mye kjøtt på en rull, for da blir ikke vårrullen like sprø :D

      Oh! Det høres bra ut! Der hvor jeg bor er det så vanskelig å få skaffe noe bra lokale som vi kan ha fest til langt på natt. Må avslutte sånn ca 22-00-tida. Det er litt kjipt. men får se hva jeg ender opp med :D

      Delete